24/11
2021
LIPOGRAFTING

aneb vlastním tukem ke krásnějším prsům...

Milé dámy, také si říkáte, že byste chtěly dát přednost přirozenosti nad syntetickými výplněmi? Metoda zvětšení prsou pomocí vlastního tuku je na naší klinice vyhledávaným zákrokem a umožní „dva v jednom" - zbavit se nežádoucího polštářku tuku a zároveň umožnit jeho přenos přesně na potřebná místa. Pokud se ptáte, zda-li je zákrok bolestivý, jaký bývá výsledek a kdo je ideální kandidát na zákrok, přečtěte si tento článek. Možná se pak i Vy rozhodnete, že chcete tento zákrok podstoupit! Výsledek totiž bývá úžasný a naprosto přirozený.

Povídáme si o tomto zákroku s plastickým chirurgem MUDr. Ivo Menšíkem, PhD., který má s těmito zákroky velmi bohaté zkušenosti

Pane doktore, jak to vlastně je s tím „tukem"? Jak se odebírá a jak se následně aplikuje?

„ Při konzultaci vyhodnotíme, odkud se u konkrétní pacientky odebere tuk a ten následně v domluvený den zákroku odebereme klasickou liposukční metodou, ovšem s limitovaným podtlakem, aby nedošlo k nežádoucímu poškození tukových buněk. Tuk se poté vyčistí od nežádoucích příměsí (krve, tuku z odumřelých tukových buněk, vaziva, liposukčního roztoku) a následně se vpravuje do požadovaných lokalit tenkou kanylou v malých kapkách, které mají šanci se přihojit (zůstanou vyživovány cévami příjmové oblasti)"


Je při něm pacient v lokální nebo celkové anestezii?

„Výkon lze provádět v celkové i lokální anestezii. Každá z metod má svá pozitiva i negativa. Pozitivem celkové anestezie je větší komfort pro operatéra i pacienta, větší procento přeživších tukových buněk (lokální anestetikum je pro buňky v různé míře toxické). Negativem je nutnost předoperačního vyšetření, hospitalizace, rizika spojená s anestezií a v neposlední řadě také vyšší cena. U výkonu v lokální anestezii se pozitiva a negativa v přesném sledu obracejí."

Jak moc se prsa mohou zvětšit pomocí této metody?

„Jednou procedurou zpravidla méně než o jedno komerční číslo košíčků. Výhodou jemožnost opakování procedury u pacientek s dostatkem dárcovských míst. Je-li potřeba opakovat proceduru, lze s odstupy cca 1/2 roku."

Kdo je vhodným kandidátem pro tento zákrok?

„Ideálním vhodným kandidátem je zdravá žena s menšími prsy, které nejsou povislé, a která má dostatek potenciálních dárcovských míst tuku".

Jaké jsou výhody této metody oproti klasické augmentaci prsou implantáty?


„Musíte si uvědomit, že tuk je vlastní tkáň, u které nehrozí rizika spojená s implantáty (ruptura, kapsulární kontraktura, změna pozice aj.) a navíc jsou prsa pohmatově zcela přirozená".